aan tafel

Spellen Zonder Stekker is momenteel op reis naar een of andere kleinschalige spellenbeurs. Daarom laten Elin en Jeroen de site dit weekend in de zéér capabele handen van Marije achter. Maandag haar interview, vandaag beginnen we met haar eigen reisblog. Take it away, Marije!

Ik ga op reis en ik neem mee... SPELLEN!!!

Dit jaar zijn mijn vriend en ik backpackend door Cuba getrokken. Naar Cuba gaan betekent eigenlijk dat je in een tijdmachine stapt en uitstapt in de jaren 50. Alles is retro, van de pastelkleurige huizen en de felgekleurde oldtimers die het straatbeeld domineren, tot de paardenkarren die over de weg hobbelen en de ossen die een ploeg trekken. Daarnaast biedt Cuba een prachtige natuur en een heleboel propaganda over de revolutie en vrijheid (onderweg langs de weg en in steden op muren en gebouwen – je kan er niet omheen). Op Cuba is (bijna) geen wifi. Wij besloten al snel om onze telefoons helemaal uit te zetten en puur te genieten van alles wat Cuba te bieden heeft. Een aanrader!

We hadden dus ook spellen mee. Die kwamen goed van pas toen wij in het stadje Santa Clara werden overvallen door een enorme regenbui. Gauw vluchtten we een overdekt terras op. We bestelden een koffie, kletsten over de dag en bekeken op de camera de foto’s van die dag. De stromende regen bleef aanhouden. Úren... Natuurlijk misten we op dat moment best even het wereldwijde web. Heel even zelfs leek de verveling toe te slaan, maar toch niet, want ik had de spellen Love Letter en Qwirkle in mijn rugzak zitten. Aan een tafeltje naast ons zat een ander stel en na een tijdje vroegen we of ze mee wilden doen. Onder het toeziend oog van Fidel Castro, die ons vanaf een billboard streng aankeek, speelden wij een paar potjes met hen terwijl we reistips met elkaar uitwisselden en genoten van Cubaanse cocktails. Zo waren de spellen die middag niet alleen een ideaal tijdverdrijf, maar zorgden ze er ook voor dat wij nieuwe vrienden maakten.

Photo by Augustin de Montesquiou / Unsplash

Een andere leuke herinnering heb ik aan het Cubaanse platteland. In Viñales zaten we aan het einde van een mooie dag lui in de schommelstoelen op de veranda van onze casa particulare. Dat is een soort bed & breakfast, bij de Cubanen thuis - een unieke ervaring! We nipten aan de pure rum die de 70-jarige eigenaresse van het huis voor ons had ingeschonken en speelden wat spellen. Al gauw kwam het hele gezin erbij zitten. In de stad Cienfuegos had onze casa particulare een dakterras met prachtig uitzicht over de stad. Terwijl de avond inviel en wij een lange dag (zware wandeltocht in de bergen) lieten bezinken onder het genot van een biertje, speelden we weer Qwirkle en Love Letter.

Cuba is niet het eerste land waar een spel mee op reis ging. In Kenia hadden we alleen een ouderwets kaartspel mee. We waren toen met z’n vieren (met mijn broer en zijn vrouw) op reis en er ging geen avond voorbij zonder te klaverjassen. Op een dag moesten we heel lang wachten op een lokale bus. We gingen aan een soort picknicktafel zitten en speelden een simpel kaartspel. Binnen een mum van tijd stonden er tientallen Kenianen om ons heen mee te kijken en te juichen. Een aantal van hen durfde zelfs een potje mee te spelen. Dat de bus uiteindelijk helemaal niet kwam opdagen, maakte niet uit. Vier Kenianen hebben ons op hun scooters naar onze bestemming gebracht. Waar een kaartspel al niet goed voor kan zijn!

Panorama of Prague’s Old Town
Photo by Dmitry Goykolov / Unsplash

In een café in Praag, nadat we een hele dag door de sneeuw en gure wind hadden gewandeld, speelden we spellen tot we weer opgewarmd waren. In Senegal moesten wij de eerste dag wennen aan een temperatuurverschil van 38 ºC (-2 in NL en 36 daar) en speelden we spellen in de schaduw van een grote boom. Voor mij is het spelen van spellen zonder stekker echt onderdeel van het reisplezier. Natuurlijk sleep ik geen grote board games mee (kan wel, als je dat geen probleem vindt), maar een aantal compacte die je in je bagage nauwelijks opmerkt.

Is je vlucht vertraagd en slaat de verveling op het vliegveld toe? Speel een spel. Heb je alle leuke films al gezien tijdens een lange vlucht? Speel een spel. Ben je na een lange dag vol nieuwe indrukken toe aan een rustig avondje? Laat die telefoon eens links liggen, lees een boek of... speel een spel. Spellen zijn cool. Spellen zorgen ervoor dat je je geen moment hoeft te vervelen en kunnen ook zomaar een leuke manier zijn om in contact te komen met andere reizigers en de lokale bevolking. Onze volgende reis gaat naar Armenië en ik neem mee… SPELLEN!!!

Bedankt, Marije! Wil je méér reisblogs? Laat het Marije (en ons) hieronder weten. Heb je zelf een leuk idee voor een gastbijdrage? Mail ons dan op jeroen@spellenzonderstekker.nl of elin@spellenzonderstekker.nl. Of allebei, desnoods. Ik zou het maar doen. Straks kan je zeggen dat je ons al kende voordat we viral gingen.