Top 7 super simpele spellen
Wij hebben het druk, jij hebt het druk en daarom houden we het simpel. We gaan lijstjes doen! Lijstjes met onze favoriete spellen. Dat is een joekel van een spellencliché (type maar eens “top 10 board games” in op YouTube), maar ook gewoon een leuke exercitie. Voor ons, om onze verzameling eens lekker te ranken. En voor jullie, opdat je weer nieuwe ideeën op kunt doen. Vandaag beginnen we met de categorie super simpel.
Super simpele spellen: dat zijn spellen die je in drie zinnen hebt uitgelegd. Die zo eenvoudig in elkaar zitten, dat ze voor iedereen te doen zijn, zelfs voor mensen die 'niet zo van spelletjes houden'. Die je een fijne avond bezorgen, omdat ze je de slappe lach geven, een fijne plagerige sfeer teweegbrengen of een gezamenlijke spanning en ontlading geven. Het zijn van die spelletjes die je maar niet zat wordt, omdat ze elke keer weer zoveel ‘doen’ met je vriendengroep.
Een top zeven?
Voor we aan de lijst beginnen, eerst iets over het getal zeven. Dat klinkt als een onnodige afwijking van de veelvoorkomende top 10. Vrees niet, er zit een gedachte achter. De zeven is namelijk – meer dan de tien – wereldwijd van grote cultuur-historische waarde. Wist je bijvoorbeeld dat de zeven in zowat alle wereldreligies een speciale betekenis heeft, van de zeven dagen van de schepping tot de zeven hemelen en de zeven rondjes om de Kaaba in de Islam? Dat Rome werd gebouwd op zeven heuvels en zeven koningen had? Dat er zeven hoofdzonden, levensfasen, schoonheden en chakra’s zijn? En misschien dat je van de Zeven Wereldwonderen hebt gehoord?
De zeven schijnt bovendien het meest voorkomende geluksgetal te zijn en wordt veelal met magische kwaliteiten geassocieerd. Drie zevens op een gokautomaat betekent kassa. Je hebt trouwens ook zeven wereldzeeën, continenten en, laten we ze niet vergeten, dwergen, maar nu houd ik op. Wat ik wel nog wil zeggen, is dat zeven het aantal stukjes informatie is dat je kortetermijngeheugen tegelijkertijd aankan. Een lijstje met meer dan zeven spellen heeft dus ook eigenlijk geen zin. Onthoud je toch niet.
Met stip op 7: Balderdash
In Balderdash (Engels voor ‘kletspraat’) moet je woorden duiden waarvan je niet wist dat ze bestonden. Eén speler weet de juiste definitie, de rest verzint iets dat aannemelijk klinkt. Je verdient punten als je de juiste betekenis eruit pikt of als andere spelers stemmen op jouw verzonnen definitie. Al gauw maken de punten echter niet meer uit. Het gaat er meer om je medespelers aan het lachen te maken met je idiote verzinsels. Zo herinner ik me het woord ‘viezevazen’, dat zoal werd vertaald als “stiekem achter een schuurtje de afwas doen” en “een pas gedweilde vloer onderkotsen” (het betekent eigenlijk ‘kletspraat’). En ‘agamie’ (een ongehuwd persoon) werd door iemand geduid als “Haags voor alchemie”.
Op 6: Skull
Skull heeft wel iets weg van Russische roulette. In dit spel hebben spelers vier biervilten, waarvan drie met een bloem erop en één met een doodshoofd. Per ronde leg je één of meer van die biervilten gedekt op tafel. Met vier spelers heb je dan al gauw een biervilt of acht op tafel liggen. Dan is het bieden geblazen: hoeveel biervilten denk je om te kunnen draaien zonder op een doodshoofd te stuiten? Haal je je inzet, dan heb je alvast één van de twee punten waarmee je het spel wint. Tref je echter een doodshoofd, dan verlies je een leven. Iedere biervilt is een potentiële bom en dat maakt dit een super spannend spel. Je komt er al gauw achter dat niemand te vertrouwen is. Dat is op zich al heel leerzaam.
Op 5: Rhino Hero Super Battle
Rhino Hero: Super Battle wordt vermarkt als kinderspel, maar is leuker met volwassenen. Je bouwt samen een kaartenhuis van kartonnen muurtjes en vloeren, dat gaandeweg gammeler wordt. Iedere speler heeft bovendien een houten speelfiguur die hij met dobbelsteenworpen omhoog probeert te krijgen. Degene die het hoogst staat wanneer de toren valt, wint het spel. Aanvankelijk plaats je de muurtjes en speelfiguren met gemak, maar na een tijdje wordt het kaartenhuis zo hoog dat je op een stoel of zelfs tafel moet staan om er nog bij te kunnen. Dan gaat ieder trillinkje tellen. In de laatste beurten ontstaat iets bijzonders: je begint met elkaar mee te leven, omdat het zo sneu is voor degene bij wie de toren valt. Dondert het ding eindelijk om, dan volgt er een gezamenlijke ontlading. Magisch gewoon. En dat voor een 5+-spel.
Op 4: Piraten Bridge
Piraten Bridge – internationaal bekend als Skull King – is een kaartspel met een twist. Vóór iedere ronde moet je eerst gokken hoeveel slagen je denkt te gaan winnen. Heb je het precies goed, dan kun je veel punten verdienen. Zit je er ook maar één slag naast, dan verlies je juist punten. Het meest kun je winnen als je voorspelt dat je nul slagen wint. Maar dan gaan je tegenstanders hun uiterste best doen om van jou te verliezen. Dat steekspel, die omkering van winnen en verliezen, maakt dit spel elke keer weer tot een prettig avontuur.
Op 3: Love Letter
Van deze lijst is Love Letter het spel dat ik het langst bezit en het vaakst heb gespeeld. Voor een klein spelletje – zestien kaarten maar – zit er verrassend veel dynamiek en deductie in. Je doel in het spel is om een ronde te eindigen met de hoogste kaart. Of eigenlijk, om überhaupt het einde van de ronde te halen. Je kunt er namelijk zo door een andere speler uitgeknikkerd worden. Extra leuk is dat het deck bestaat uit middeleeuwse kasteelkarakters – een prinses, een kamermeisje, een glurende priester – en dat zich daaromheen al gauw een vreemd rollenspel ontwikkelt. Om de een of andere reden ga je dingen tegen elkaar zeggen als “mag ik onder je rokje kijken?” en “kijken wie de grootste heeft?” Een zeldzaam genoegen.

Op 2: Just One
Just One is een klein en eenvoudig juweeltje van een party game, die sinds zijn verschijning vele prijzen gewonnen heeft. Het is een samenwerkspel, waarin je elkaar helpt woorden te raden. Eén speler zet een (voor hem onzichtbaar) woord voor zich neer en de rest schrijft op kleine whiteboards hints om dat woord te helpen raden. De twist is dat spelers niet twee keer dezelfde hint mogen geven. Dubbelingen worden er rücksichtlos uitgehaald en dan kan het heel lastig worden het woord nog te raden. Je moet dus een beetje obscure hints verzinnen, in de hoop dat ze nog net herkenbaar zijn. Af en toe ontstaan er van die verrukkelijke ons-kent-onsmomenten, waarin iemand de vage popculture reference van een ander zo waar herkent. Dat maakt Just One trouwens het ideale spel voor op een singles night, maar niemand doet het, he. Gat in de markt.
Op 1: Monikers
Mijn absolute nummer één van dit moment is Monikers. We hebben het er al vaker over gehad op deze site, het spel met de verschillende titels (Who’s the Man/Het Spel/Time’s Up) dat je prima zelf kunt maken. Doe dertig tot veertig briefjes met bekende namen in een bak en je kunt beginnen. Daar kom ik van terug. De voorbedachte kaartjes van Monikers zijn namelijk zo absurd en bij tijd en wijlen zo prettig herkenbaar, dat ze an sich al op je lachspieren werken. Hoe ging het ook alweer: je probeert in teams in drie rondes de meeste kaartjes te raden. In ronde één mag je de kaartjes uitgebreid omschrijven, in ronde twee met nog maar één woord benoemen en in ronde drie alleen uitbeelden. Zo kwamen in ons laatste potje Monikers de concepten “Kissing practice”, “Accidentally publishing an obituary” en “Haircut regret” voorbij. Geef ik je even de tijd om te bedenken hoe je die zou uitbeelden.

Eervolle vermelding
Met pijn in het hart moest ik een aantal spellen onvermeld laten, omdat ik ze zelf al iets te vaak heb gespeeld. Ze hebben me echter al veel geweldige momenten bezorgd en doen het met nieuwe spelers elke keer weer goed. Een eervolle vermelding gaat naar: Wat Schets Je Me Nou?!, Dixit, Spyfall, Codenames en Weten & Wedden. En misschien dat je zelf nog een super simpele klassieker weet? Schroom niet het eervol te vermelden in de ruimte onder deze tekst.
Volgende keer in de top 7: Net Een Stapje Verder Spellen. Of zoiets. Over de titel zijn we nog in conclaaf.