aan tafel

Welkom bij Spellen Zonder Stekker! Wij zijn Elin en Jeroen en wij houden van bordspellen. Of, nou ja, dat klopt niet helemaal. Wij houden vooral van mensen. Mensen die het gezellig vinden om bij elkaar te komen en een stekkerloos spelletje te spelen. Wij geloven namelijk dat bordspellen de ultieme sociale verbinder zijn. Met een bord- of kaartspel op tafel leer je je vrienden, je familie, ja, zelfs je collega’s van hun beste kant kennen. En dat vinden wij nou spannend.

Laten we het anders formuleren. We leven in een gekke tijd, waarin internet en sociale media ons niet dichter bij elkaar brengen, maar juist verder van elkaar lijken te verwijderen. Online maken we elkaar voor de ergste dingen uit en het cynisme in onze samenleving neemt toe. Sounds like we need to unplug, man! Doe ons maar mensen rond een tafel, met een gezamenlijk doel en zonder gedoe. En zonder stekkers dus. Hebben we al gezegd dat we niet van stekkers houden?

Jeroen e.v.a.

Wat is dit nu weer voor rare site? Wat vind ik hier?

Bij ons vind je spellen die je met een gerust hart tussen jou en je vrienden op tafel kunt zetten. Spellen die, in onze ervaring, iets doen met een groep mensen. Iets spannends, iets grappigs, iets verbroederends. Of je nou het ijs wil breken bij die eerste ongemakkelijke ontmoeting, als vanouds weer eens keihard met elkaar wil lachen of een intense, gezamenlijke ervaring zoekt – wij gaan je aan ideeën helpen. Tuurlijk, je kunt gaan paintballen of paaldansen als teamuitje, maar met het juiste bord- of kaartspel ben je er eigenlijk al.

Daarnaast gaan we de bordspelscene in kaart brengen. We geloven namelijk dat jij ook in andere bordspelers geïnteresseerd bent. Wie zijn ze en waar zitten ze? We gaan interviews doen, bordspelcafé’s en spelevents uitproberen en diepteverslagen schrijven van onze eigen spellenavonden. Wie weet organiseren we zelf wel iets. Humor en zelfreflectie, hoogte- en dieptepunten worden niet geschuwd, net als experimenten met beeld en/of geluid. We gaan het vast vaak fout doen. Maar dat mag, als je bordspeler bent.

Kortom: deze site gaat over ons, over jullie, over jou en mij. Over de sociale beleving van het spelen van een spel. Wees welkom!

Wat vind ik hier niet?

Stekkers. Aan stekkers hebben wij een broertje dood. Net als aan spelregels en spelmechanics. Wil je alle details van een spel weten voor je tot aanschaf overgaat? Kijk dan naar Nox’ Spellenzolder. Wil je weten wat de beste worker placement, engine builder of card drafter is? Dick en Nona van Budgetspelen helpen je graag op weg. Meer dan genoeg plekken als je alle ins & outs van spellen wil weten dus.

Wij zoomen uit en richten ons op de mensen. Natuurlijk beoordelen wij spellen, maar zelfs het beste spel verandert in Monopoly wanneer je het met je grootste vijand speelt. Oh ja, Monopoly zul je bij ons ook niet snel tegenkomen.

Ook houden wij niet voor je bij wat de nieuwste spellen zijn. Er zijn al heel veel leuke spellen te koop, dus is de kans klein dat je alles kent. Laat staan dat wij alles kennen. Wij richten ons liever op wat er al te koop is, niet op wat je allemaal kunt kickstarten.

Maar ik ben dol op spelregels. Ik ga weg hoor.

Nee, ga nog niet weg! We hebben je er graag bij. Jij kent misschien goede  spellen die ons nog niet waren opgevallen. En je bent vast, net als wij, stiekem mensen tot de hobby aan het bekeren. Want tja, voor bordspellen  heb je medespelers nodig. Valt jou trouwens ook al op, dat bordspellen in de lift zitten? Blijk jij maar mooi een early adopter te zijn.

Elin-gerelateerd spul

Oké, mijn ego is voldoende gestreeld. Waarom kom ik volgende week terug?

Het bordspel is inmiddels veel meer dan Mens Erger Je Niet of Ganzenbord. Niet voor niets kwam 'gezelschapsspellen' in de top 10 verlanglijstjes van afgelopen december. Er is voor elk wat wils en er komt steeds meer bij. Meer genres, meer variatie, en dus meer  spelers. Maar nog niet genoeg spelers. Wij geloven dat bordspellen cool zijn (omdat wij cool zijn en wij spelen bordspellen) en zullen niet rusten voordat de Lage Landen van dit feit doordrongen zijn.
Wil je ons laten weten hoe cool jij spellen vindt? Heb je vragen, klachten, lovende aanmoedigingen of oneerbare voorstellen?  Laat het Elin of Jeroen per mail weten!